mandag 14. desember 2009

Klimamarsjen - en liten oppsummering

Jeg og 100.000 andre prøvde å redde verden denne helgen. Dessverre var verken det danske politiet eller de fleste mediene med på å gi drahjelp til det budskapet.

Dansk politi (som forøvrig er beryktet for sin voldelige framferd mot demonstranter) fikk i forkant av møtet utvidede rettigheter. Blant annet retten til å anholde demonstranter i inntil 40 timer utelukkende på bakgrunn av mistanke om at noen "kan komme til å lage bråk". Såkalt "preventiv anholdelse". (Et begrep som gir like mye mening som "preventiv krigføring" - innført av Bush-administrasjonen i forbindelse med Irak-krigen.) Resultatet? Av nesten 1000 pågrepne viste det seg at det bare var 3 personer som man virkelig hadde grunn til å pågripe. Hvilket betyr at nesten 1000 uskyldige demonstranter måtte sitte i fem timer på bakken, med hendene bundet bak på ryggen og uten mulighet til å reise seg. (København er kald i desember!) Det meldes om at flere måtte tisse på seg fordi de ikke hadde muligheten til å gå på do.

Det politiske flertallet i Danmark er kjent for å fronte ytringsfriheten sterkt, helst i møte med islam (Muhammed-karikaturene, etc.). Hva da med ytringsfriheten til demonstranter? Friheten til å gå i tog i Københavns gater for å kreve at verdens politiske ledere tar klima og rettferdighet på alvor? Det danske politis håndtering av marsjen viser en regelrett forakt for denne retten.

Ellers er det trist å måtte bruke så mye tid på å snakke om dette. Og til alle djevelens advokater der ute; ja det var et par stykker som var ute etter å lage bråk. Det er det alltid. Men hvorfor skal disse få menneskene få overdøve et menneskehav som fredelig (men med mye rettferdig forbannet harme!) krevde at vi redder verden?

(Dessutten synes jeg det er på sin plass å nevne at mye av opprøret kom i etterkant av, som reaksjon på, politiets opppførsel.)

Jeg blogget for ba.no om turen. Det jeg skrev kan leses her. Ellers kan du lese litt norsk dekning her, her, her, her og den fine saken fra FriFagbevegelse her.

(Bildet er lånt fra Sosialistisk Ungdom sin Flickr.)

1 kommentar:

PC sa...

Sjekk, Fall Of The Republic - The Presidency Of Barack H Obama - The Full Movie HQ. http://www.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shU&feature=channel