lørdag 25. april 2009

Kapitalfrigjøring

På lange bussturer oppstår ofte grubleriene, og på dagens strekning fra Haugesund til Bergen er det ordet "kapitalfrigjøring" jeg har grublet på. Det er et ord som ofte dukker opp i de kommunale papirene jeg leser. Helst i forbindelse med overføring av offentlig eiendom til det private - eller salg. Når og hvordan kom ordet inn i vokabularet vårt? Er det egentlig brukt andre steder enn i sære politiske krefter? Håper ikke det.

Det høres pent ut da. Kapitalfrigjøring. Jeg tror Jan Erik Vold kunne laget et dikt om det. Faktisk vurderte jeg veldig sterkt å lag et selv, som jeg kunne lese opp i budsjettdebatten i Bergen Kommune.

Kapitalfrigjøring
Kapitalfrigjøring
Kapitalfrigjøring

Undres om høyrefolk bare er skikkelig gode på retorikken, eller om de faktisk forestiller seg kapitalfrigjøring inne i hodet. Altså en stakkars liten kapital som sitter fanget i et grått kommunalt møterom med grå tørre kommunepolitikere som snakker om eierskap og offentlig styring og "hands on"-lederstil. Og så skal den strålende dresskledde høyrehelten storme inn på hvit hest og frigjøre den stakkars grå kapitalen. Kanskje ikke ulikt prinsen redder Rapunsel i tårnet?

Eller kanskje jeg har misforstått? Er det kommunen som skal frigjøres fra kapitalen? I såfall blir jo scenarioet helt annerledes. Er det kommunen som sitter forskremt inne på børsen? Eller kanskje i BKK? Eller i Forum Kino? Og så kan høyremannen på den hvite hesten skride inn i BKK-lokalene eller kanskje i Tide og si til kommunen "Get out of here. I'll handle this!".

7 kommentarer:

FrodeG sa...

Elegant :)

Gina sa...

Takker! :)

Anonym sa...

Frigjøringskapital
Gjørfrikapitaling
Talifrikapgjøring
Ringfritalgjøkap

Kapitalismus sa...

Var det ikke Karl Marx som skrev Kapitalen...

Kapitalfrigjøring - betyr egentlig ikke noe annet enn å frigjøre kapital, slik at dette kan brukes til noe annet. F.eks skole eller skattelette til de som har mest fra før :)

Gina sa...

Jada, og det betyr stort sett å selge offentlig eiendom, som forum kino eller tide-aksjer. Men det høres vel ikke så pent ut gjør det? :)

Anonym sa...

Nja, mindre penger for BKK å sløse bort på ulønnsomme innvesteringer, og mere penger til meg i skattelette, det høres velig frigjørende ut.

Gina sa...

Men ikke så mye frigjøring for de som mister jobben sin kanskje?

Fiberfrigjøring! Det er jeg for!