tirsdag 2. februar 2010

Motepress mot egne barn

”Ønsker du å ha den kuleste jenta i barnehagen, eller synes du det er vanskelig å gjøre gutten din tøff til skoledagen?” Slik begynner Nettavisens artikkel om hvordan du kan freshe opp ungene dine til en langt mer trendy barnehagehverdag enn den jeg husker fra Fantoft studentbarnehage på slutten av 80-tallet.

”Hvem har sagt at små jenter ikke trenger den lille sorte?” fortsetter de. Som om ikke syltynne modeller, knekkebrødspising og motepresset dumper ned tidlig nok i ungdomsskolealder – nå skal man altså begynne i barnehagen? For er det ikke nettopp det Nettavisen gjør? Oppfordrer foreldre til å utøve motepress på sine barn?

”Trange jeans - Kult på alle små jenter, men husk at dette ikke er det mest behagelige plagget å gå med. Unngå kanskje en hel dag i barnehagen med jeans som strammer inn overalt.”

Jeg er for en gangs skyld helt på linje med kommentarfeltet der mange reagerer på måten Nettavisen fremstiller barn på. Moteverdenen er brutal nok for voksne om den ikke skal påføres barn også.

Og det stopper ikke der. Kjønns- og skjønnhetsidealene som formidles i artikkelen er som hentet fra 1950-tallet. Regelen er: Jenter skal være søte og pene prinsesser. Gutter skal være tøffe og sporty. I tillegg er det som Harriet Kristin Rudd skriver i ukens utgave av Ny Tid: Jenteplaggene er opplagt ikke egnet for lek og bevegelse. Jeg skal passe meg for å bli helt Pelle Parafins Bøljeband-nostalgisk, men tar meg selv likevel i å lengte tilbake til en tid med utvaskede joggebukser og skrubbsår på knærne.

13 kommentarer:

Håkon sa...

Du har helt rett.
Like uniformer for barn er noe staten har helt glemt å innføre.

Anonym sa...

Det jeg reagerer mest på er i grunnen nettleseren din..

Gina sa...

Håkon: Usikker på om skoleuniform er en god idé, hvert fall på så små barn som det her er snakk om.

Anonym: Det er ikke min, det er Stortingets. Jeg har ikke rettigheter til å innstallere Firefox. ;)

Håkon sa...

Men - det er kritikkverdig at foreldre er interessert i hvordan barna sine tar seg ut, ikke sant ?

Gina sa...

Forskjell på å kle på barn rene klær og på å drive mote og kroppspress, som jeg mener blir formidlet i Nettavisens artikkel.

Håkon sa...

Lær nå litt på stortinget, du.
Lær litt om hvordan man går frem for å lage lover og hvordan man får ting på høring og hvordan man formulerer seg for å få lover gjennom.

Den kampen her viser at du har en vei å gå.
Tror du ærlig talt på det du sier ?
Tror du at Stortinget noen gang skal vedta klesretningslinjer ?

Gina sa...

Håhoi! Lær deg å debattere uten å bli nedlatende du. :)

Jeg har ikke foreslått noen lovendringer, men vil delta i et offentlig ordskifte om hvordan barn fremstilles i media og kan bli utsatt for motepress. Jeg synes det er en viktig debatt.

Anne Mette Lie sa...

Er veldig enig med Gina i at dette er en viktig debatt!Nettavisen formidler en holdning som jeg mener er usunn! Jeg har barnehagebarn selv, og vet at det er "viktig" å ha den "rette" parkdressen, det rette ulltøyet og dyre nok votter.(for ikke å snakke om det å ha barna sine i den rette barnehagen!) Foreldre har en taus konkurranse seg i mellom om å være best i å utstyre sine små. Dermed blir klasseskillet tydelig ganske tidlig - og selv om de minste barna ikke får dette med seg, så tar det ikke så VELDIG lang tid før de voksnes holdninger er godt plantet i barna. - Derfor er dette en viktig debatt.(og de som ikke greier å holde debatten på et saklig nivå kan etter mitt syn like gjerne holde kjeft.)

Johan Ludvig Brattås sa...

Har heldigvis ikke selv merket noe til at det er en konkurranse om best klær - men veldig tydelig kjønnskille på klesfarger. Men synes at dette er en helt feil holdning til barn.

Til Anonym som reagerer på MSIE - så lenge Stortinget har klart å gå bort fra MSIE6 så er det ikke så gale... ;)

prosalosa sa...

Morsom øvelse: Tell alle gangene de henviser til at jenter er prinsesser.

prosalosa sa...

OMG: "(..)en liten veske gir plass til en lipgloss, eller kanskje smokken for de aller minste."

Anonym sa...

veldig interessant, takk

Anonym sa...

Veldig bra innlegg, Gina. Eg jobber på barneskule og har reagert på det same. Kleda til små jenter er ikkje laga for å leike seg i, som gjer at gutar kan bruke kroppen sin til aktiv leik på ein heilt anna måte enn jentene har mogelegheit til.