torsdag 29. oktober 2009

Ny Stortingshverdag: Klær til besvær

Da jeg var 17 år gammel gikk jeg me Palestina-skjerf hver eneste dag, alle dager i året – come rain, come shine. Først og fremst er kanskje skjerfet en identitetsmarkør – det forteller om solidaritet med Palestina, men plasserer en også godt og tydelig på venstresiden. ”Demo-slips” har det blitt kalt, ikke uten grunn, brukt av generasjoner av såkalte” yrkesdemonstranter”. (At å demonstrere kan være et yrke er nytt for meg, jeg har hvert fall aldri fått betalt for det.) Etter at Palestina-skjerfet ble mote, og man over hele landet kunne høre nasale stemmer spørre i butikken etter ”Israel-skjerf” dabbet det kan littegrann av som venstreside-plagg isolert sett. Men vi gateaktivister, yrkesdemonstranter, anarkosyndikalister, rabiatfeminister og andre visste likevel godt hvordan vi skulle markere at vi – vi var ikke som andre. Vi var ”raddiser”. Jeg husker at på et tidspunkt i tredje klasse på videregående var det viktig for meg at klærne skulle se slitte ut. Vi brukte mye tid i å grave på loftet hjemme, på Fretex i byen og på loppemarkeder byen rundt.

På tross av at ”raddis-stilen” er hetset av mange (særlig Unge Høyre som i valgkampen 2005 prøvde å fremstille det som om shampoo hadde noe med venstre-høyre-aksen å gjøre), og at det i flere venstresidebevegelser har gått en diskusjon om hvordan man best kan kle seg for vinne flere over til kampen for revolusjonen (”Det er forskjell på å ha et radikalt utseende, og på å ha en radikal funksjon.”) har jeg stort sett hatt en forkjærlighet for den. Alle klær markerer identitet, enten det er å vise gruppetilhørighet eller å vise det motsatte. Palestina-skjerf, punk og perleøredobber har på denne måten nøyaktig samme funksjon.

Ny hverdag stiller nye krav til klær. Det er egentlig overraskende hvor mye fokus det er på plagg og utseende i toppsjiktet av politikken. Da nåværende minister Lysbakken ble valgt inn på Stortinget for et par år siden gjorde han som god symbolraddis opprør mot dette. Både han og stortingskollega Heikki Holmås fikk ved flere anledninger regelrett refs av politiske motstandere for at de ikke kledde seg ordentlig. Litt må de ha tatt seg sammen likevel, ettersom Heikki siden har betrodd meg at ”Vi så ut som to unge – litt kjedelige – radikalere.”.

Jeg har ikke lenger et utpreget behov for å gå med Palestina-skjerf hver dag. Ei heller synes jeg det er viktig at klærne ser slit ut. Det er kjekt å kle seg noenlunde skikkelig, særlig hvis folk har flydd fra Alta for å treffe deg og har tatt på seg finstasen. Det jeg derimot ikke fikser er blazer-kjøret. Presset på å se ut som en krysning mellom Angela Merkel og Gro Harlem Brundtland har allerede meldt seg et par ganger denne uken. Særlig her jeg er nå på EFTA-parlamentarikersamling i Trondheim. Med internasjonale politikere tilstede øker blazer-presset.

Så Gina – quo vadis? Går det an å være ung og sitte på Stortinget uten å se ut som om man har brutt seg inn i Hilary Clinton sin garderobe, og uten å se ut som en velstriglet liksom-radikaler? Skal man ta et oppgjør med hele greien og kjøpe hullete jeans på gjørs og anlegge dreads?

Innspill mottas med takk.

9 kommentarer:

dronninga av hoppeslott sa...

Jeg skal hjelpe deg. Jeg opplevde noe av det samme når jeg startet som advokatfullmektig. Jeg hadde da gått i treningsklær i tre år. Jeg fikser. Kom til tromsø, så setter vi av tid og penger.

klem.

Anonym sa...

Du blir sikkert sånn hipster-stiv som Valen, Lysbakken og Holmås m.fl. Hva med å bare kle seg helt på det jamne pent. Hilde Lydvo ser vel greit ut?

Anonym sa...

Syntes du skal se ut som Gina, jeg! Du går i masse stillige kjoler f.eks. Astrid

Torstein Hole sa...

hehe.. moro. Ser liksom ikke for meg deg i drakt Gina, men kunne vært kult. Kanskje Heikki sine kompiser heller ikke så for seg han i dress. Blir vel litt hardt å skille seg ut på så offentlig plass, men hadde jo vært jævlig kult med litt band t-skjorter og dongeri. Folkelig vettu :D

Lykke til på tinget då, du kommer vel til Bergen etterkvart :)

Jørund sa...

Jeg kan anbefale Ragni, hun har blitt riktig så flink. :)

Det er teit å kle seg i klær man ikke føler seg komfortabel i. Likevel vil det være en utvikling i klesstil hvor man påvirkes noe av det miljøet man ferdes i. Et godt argument for å holde kontakt med folk som ikke har sitt daglige virke på Stortinget eller i regjeringskvartalet.

Jeg synes du skal styre unna å kle deg i drakt, finn deg heller noen kule skjørt og skjorter, og f.eks. cardigan.

Kvinner har heldigvis ikke jakkeplikt på Stortinget på samme måte som menn. :) Dette går så bra så.

Anne Mette Lie sa...

Hehe :-) Dette trur eg du fiksar fint, Gina! Og forresten... eg kombinerar perleøyredobbar og Palestinaskjerf. Funker fint det. (men så vankar eg lite i Stortinget, då..;.) )

Gina sa...

Oi! Her var det kommet mange innspill. Et tema som engasjerer?

Espen forsøkte seg med en anonym-kommentar, men ble busted på innhold.

Jeg tror det kommer til å ordne seg, men må gruble litt videre. Og jeg har ikke helt gitt opp ideen om en internasjonal folkefront mot blazere.

Mette sa...

Sjekk ut desse GIna. Eg er heilt for fine kjolar. http://www.seminkjole.no/
http://www.tulipogtatamo.no/

Anonym sa...

Jeg stemmer som alltid for Gro-outfit. Stygg drakt i stygge farger som får deg til å se ut som makta sjøl! Neida...

Om du vil Ginen er jeg lett med på litt mer klessjåpping når jeg kommer til Oslo :)