onsdag 9. september 2009

Klimabøllene i NHO

Skolevalg og heftig valgkamp har gjort bloggingen sporadisk. Det er vanskelig å finne overskudd mellom debatter og møter og annet, men på mandag var jeg i et møte som inspirerte til en liten bloggpost.

Hvem andre enn NHO kan kalle til seg listetopper i hele fylket til å passivt høre på et seminar mindre enn syv dager før valget? Når de mektigste mennene i Norge roper da rydder selv toppolitikere plass i kalenderen og tar turen til et møterom med skinnstoler på Mongstad.

Og hva er budskapet til NHO og OLF? Jo, vi må borre mer olje for å redde miljøet og velferdsstaten!

NHO har som andre organisasjoner gjennomført en partitest der de ser på en rekke områder av partiene sine programmer. Det er egentlig mye å si om resultatene av den testen, men mest oppsiktsvekkende er det at NHO kårer SV til - hold deg fast - Norges dårligste miljøparti. Og hvorfor det? Jo, fordi vi er for å kutte i klimagassutslipp i Norge, for å verne Lofoten og Vesterålen fra oljeborring og fordi vi vurderer en internasjonal Co2-avgift. SV skårer desidert dårligst med karakteren 1 på en skala fra 1-6, så følger Venstre og Krf som hver har fått karakteren 2.

Så hva mener NHO er god miljøpolitikk da? Hvem er testens vinnere? Ingen ringere enn Høyre, Frp og Arbeiderpartiet: Politikkens tre klimaverstinger. Frp som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer (!), Høyre som tror at olje kan være miljøvennlig og Ap som ikke tør å ta standpunkt i valgets viktigste miljøsak, nemlig om vi skal verne Lofoten og Vesterålen fra oljeborring.

Det mest påfallende med denne listen er at den er fullstendig reversert fra omtrent samtlige andre miljøbarometere for partiene, for eksempel Naturvernforbundet sin eller Natur og Ungdom sin. Så for å sitere en favorittsangerinne: Skål NHO! Here's to our last drink of fossile fuels!

2 kommentarer:

Yoshimi sa...

Nå skriver de jo at rangeringen er basert på hvor god politikken er for næringslivet, ikke nødvendigvis klima og miljø... slik sett skal det mye til før scoringen blir det samme som hos dem som fokuserer på miljøpolitikken fra vinkelen "hva er best for miljøet".

Nå jobber ikke jeg for NHO, og jeg synes at SV er grønnere enn dem du nevnte.

Lykke til med valget!

Frk. Halvorsen sa...

Haha! Utrolig morsom partitest... Nei, reduksjon av klimagassutslipp er jo baaare tull;)