onsdag 29. juli 2009

Hvem tjener på Høyre/Frp-regjering?

Hva skjer hvis det skulle bli flertall for en Høyre/Frp-regjering ved valget i september?

Høyre snakker konsekvent om sin "Plan A", en svært urealistisk sentrumsregjering, men dersom det skulle bli flertall for H/Frp-alternativet må jo dette flertallet brukes til noe! Unge Høyre og Fpu etterlyste tidligere i uken en felles plattform fra de borgerlige. I Dagens Næringsliv foreslo de intet mindre enn å avskaffe velferdsstaten. Og det er kanskje ikke så langt fra sannheten?

I SV har vi gjort en innsats for å få klarhet i hva som står på spill: Hva er det vi faktisk skal stemme over den 15. september? Vi har sett litt på hva som er felles i Unge Høyre og Fremskrittspartiets programmer, og hvor de har stemt sammen i Stortinget. Vi har vært veldig trivelige, og gjort et forsiktig anslag. Som Audun Lysbakken skriver på rettvenstre.no:
Vi har ikke spekulert i hva vi tror Høyre og Frp kan bli enige om, vi beskriver ganske enkelt det de er enige om i programmene sine og i innstillinger på Stortinget i inneværende periode. Virkeligheten vil derfor være verre. Den politikken vi beskriver i rapporten er selvsagt også en mild bris i forhold til ekstremliberalismen som er foreslått i Unge Høyre og FpUs ”regjeringsprogram” denne uken.
Vi snakker likevel om en dramatisk endring av det norske samfunnet slik vi kjenner det. For å finansiere de massive skattekuttene til landets alle rikeste må de mørkeblå kutte dramatisk i velferden.

Til sammen utgjør Høyre og FrPs forslag om kutt i skatter mellom 15 og 17,7 mrd. kroner. 15 mrd kr kunne finansiert rundt 30.000 årsverk i offentlig sektor; renholdere, lærere, sykepleiere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og barnehagepersonell.

Og hva da med triumfkortet til "Folk flest"-partiet? Kommer ikke skatte og avgifts-kuttene til å gagne alle? Vil ikke alle få mer penger mellom hendene med skattelette? Tvert i mot!

En person som tjener 150.000 kr. vil få 800 kr. i skattelette i året med Høyre og Frp. En inntekt på 400.000 kr vil gi 2.480 kr i skattelette. Hvis man tar i betraktning at de mørkeblå vil kutte i velferdsgoder som makspris på barnehage og SFO vil mange rett og slett komme dårligere ut økonomisk med denne skattepolitikken.

De 100 rikeste vil på sin side få en gjennomsnittlig skattelette hver på nærmere 10 mill kr. Norges 34 milliardærer vil til sammen få nesten en milliard kroner hvert år i fire år, og de fleste av dem slutter sannsynligvis å betale skatt. Stein Erik Hagen vil få rundt 13,8 mill. kr. hvert år i fire år.

Les mer i BA, og Dagbladet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Litt svartmaling dette her vel... Dramatisk endring? Er vel ikke kun Frp som evt. skal regjere? Høyre er ikke veldig langt unna AP i styringsposisjon, ihvertfall sett historisk. Noe vesentlige endringer tror jeg ikke på. Til det er velferdsstaten for sterk.

Gina sa...

Det er ikke svartmaling, faktisk er det ganske forsiktig anslått. Velferdsstaten er sterk, men sårbar for privatisering. Det tar lang tid å bygge opp et offentlig velferdstilbud, og kort tid å selge det ut igjen. Hva verre er; Privatisering er en ganske irreversibel prosess. Når noe er solgt er det vanskelig for staten å kjøpe det tilbake igjen. Krever massivt med politisk vilje. Derfor er det veldig viktig å sikre at ikke de neste fire årene blir brukt på å selge det som vi har brukt over et halvt århundre på å bygge opp.

Alf Helge Greaker sa...

Selv om dette ikke er direkte relatert til hovedbloggartikkelen håper jeg du kan hjlpe meg med å besvare følgende allikevel (er egentlig lagt ut som utfordring på ORIGO.no og Twitter):

"Hei, er du sosialist? Da lurer jeg på følgende...:
Jeg lurer på et par seriøse ting som jeg gjerne skulle hatt svar på. Jeg henvender meg først og fremst til de fremste stortingskandidatene Audun Lysbakken og Gina Barstad (Hordaland SV):

- hva mener SV om de politiske fangene (mange journalister) på Cuba ?

- hvordan stiller SV seg til konflikten i Xinjiang (Kina)og Uigurenes situasjon?

- Hvor var dere da man demonstrerte for fritt Tibet?
AHG "