torsdag 7. mai 2009

Darabi henrettet - kampen fortsetter

Etter utfordring fra Prosalosa oppfordrer jeg videre alle til å kopiere denne teksten og publisere på bloggen sin. Spesielt utfordrer jeg SU-leder Mali og Prinsesse Lea til å videreformidle historien til Delara Darabi og andre mindreårige som sitter på den iranske "death row".

I utgangspunktet var dette en bloggaksjon for å redde Delara Darabi, men til tross for lovnader fra iranske myndigheter om at henrettelsen var utsatt ble hun henrettet den 1.mai. Man tror at de fremskyndet henrettelsen for å minimere bråk internasjonalt. Fremdeles sitter det mange mindreårige og venter på dom i iranske fengsler. Det er derfor viktig at protesten fortsetter!

Delara Darabi ble henrettet for et mord som ble begått da hun var 17 år gammel. Hun tilsto opprinnelig drapet, men trakk senere tilståelsen og sa at en venn hadde bedt henne om å ta skylden for mordet fordi de trodde at hun som mindreårig ikke ville risikere henrettelse.

Rettslige skritt for å få Delara Darabi løslatt førte ikke frem, selv om nasjonal og internasjonal oppmerksomhet rundt saken hennes tydeligvis har resultert i en lang behandling i rettsvesenet. Iranske myndigheter brøt 1.mai sine løfter om at henrettelsen av Delara Darabi var utsatt i to måneder. Istedet benyttet de anledningen til å henrette henne i morgentimene samme dag, uten å varsle verken familien eller advokaten hennes. En kynisk avgjørelse, for å unngå ytterligere nasjonalt og internasjonalt press for å benåde Delara eller utsette henrettelsen ytterligere.

Iran har henrettet minst 42 mindreårige forbrytere siden 1990, åtte av disse ble henrettet i 2008 og en i januar 2009. Her kan du lese om barnehenrettelser i Iran.

(Teksten over er basert på tekster fra Amnesty Norge)

I går (6.mai) protesterte Amnesty i over 20 land, og leverte en kondolanseprotokoll til iranske myndigheter der tusenvis hadde erklært sin avsky mot avgjørelsen. På den iranske ambassaden i Norge kom ingen ut for å ta i mot over 2000 norske kondolanser.

Lenge har Darabi gitt iranske fengslede mindreårige et ansikt. Måtte ikke freden senke seg over hennes minne, men tvert i mot - kampen må fortsette i Darabis navn. La oss fortsatt fortelle hennes histoire.

Følg med på Amnesty sine hjemmesider for hvordan du kan bidra.

1 kommentar:

Mamod Hamze sa...

Det er mange unge som venter på henrettelse i Iranske fengsler. Reaksjon fra verdenssamfunnet hjelper veldig mye.