tirsdag 31. mars 2009

Dassveggsdemokratiet

"Lise er en hore!" stod det på jentedoen. Mye kunne blitt sagt om det utsagnet, men jeg skal holde meg til ett sentralt poeng: det er ikke et uttrykk for ytringsfrihet. Mye på samme måte som den beryktede ungdomsskole-doveggen fungerer ymse kommentarfunksjoner rundt omkring i nettaviser.

Det finnes mange gode grunner til å publisere anonyme innlegg. Av og til er det ansatte og varslere på institusjoner som kan hjelpe til med å avdekke kritikkverdige forhold, f.eks. Derfor hender det også at avisene trykker anonyme leserinnlegg.

Men på nettavisenes kommentarfelter er anonymiteten regelen heller unntaket, og fungerer utelukkende med å senke terskelen for å være usaklig og komme med personsjikane. Flere av avisene forteller at de hadde gode intensjoner med å slippe løs et sånne type forum - mer demokrati, lavere terskel for debatt, osv. Og det er jo prisverdig, for all del! Mer demokrati, mer ordskifte, mer vanlige folk.

Men faktum er at kommentarfeltet er blitt et forum som skremmer vekk andre debattanter, og fungerer fordummende og forsøplende på den offentlige debatt. I tillegg er det tydelig å se at artikler som omhandler kvinner, innvandrere eller homofile (eller kanskje en lesbisk kvinnelig muslim!) genererer mest personsjikane, og mest usaklig debatt. Det gjør at det etterhvert blir ganske belastende å være i avisen, og det undergraver forumet som helhet fordi man blir tvunget til å ikke ta det som blir publisert der seriøst.

Sånn sett undergraver hele fenomenet seg selv, og gjør seg uviktig. Kommentarfeltet kunne jo virkelig vært et viktig sted for folk som ellers ikke deltar i det offentlige ordskiftet.

Flere aviser, blant annet Bergens Tidende (BT), diskuterer nå hva de skal gjøre for å øke kvaliteten på sine debattsider. Jeg vil foreslår tiltak som gjør det vanskeligere å være anonym. Det er ingen grunn til at det skal være lettere å komme anonymt på trykk på bt.no enn i BTs papirutgave.

Dassveggen har ingenting med demokrati å gjøre.

7 kommentarer:

mrtn sa...

Jeg er helt enig med deg, Gina. Jeg var faktisk inne og holdt foredrag som konsulent for BT om nettdebatt for ikke så lenge siden. Det eneste jeg vil innvende mot det du skriver her er at jeg ikke nødvendigvis tror at heving av anonymitetsterskelen er den sølvkulen det blir framholdt som. Jeg tror at det kan være riktig i visse forumer, men jeg tror at det er lurt å gjøre det lett å kunne være pseudonym, om ikke anonym (altså at alle må velge seg et fast brukernavn).

Jeg tror at den gylne regelen for hvordan man får gode nettdebatter er at folk kommer inn og ser at en god debatt allerede er i gang. Det oppstår ved at man aktivt bygger en grunnstamme av faste brukere, og at man SVÆRT aktivt moderer, sletter usaklige innlegg og styrer debatten. Jeg synes i noen debattråder på BT.no idag er det under halvparten av innleggene som er saklige. Det er ikke godt for den offentlige debatten. Å tro at nettsamfunn oppstår spontant er i siste ende som å tro at gode SAMFUNN oppstår spontant. Det gjør de ikke. De trengs styring og regulering, akkurat som politikken ellers.

mrtn sa...

Glemte å skrive inn i bunnen av første avsnitt: Det er viktig å huske på at nettdebatt er vesensforskjellig fra papirdebatt. Den skal være løsere, raskere, mer improvisert, mer utprøvende. Den skal ha en høyere temperatur. Det er bra om man beholder den utprøvende og raske stemningen og bevarer de gode, lange, grundige argumentene til leserbrevspaltene. Hvert medie må få holde på med det det er best til!

Gina sa...

Hm, jo, jeg tar absolutt poenget ditt. En partikamerat mottok en stund skikkelig kjipe meldinger på mobilen sin undertegnet en B. Johannesen. Det kan godt være det var hans virkelige navn, men som hun sa - selv om han oppgir navnet sitt er han likevel fullstendig anonym.

Men vil avisene bruke penger på å moderere disse foraene? Det vil jo koste litt spenn. Nevnte de noe om det?

mrtn sa...

Det var det, da. Men heldigvis kan mobiltelefoner spores fysisk når de er på, om det er noe genuint truende som skjer. Men ja, jeg rådet BT til å opprette noen årsverk til å moderere nettdebatten. Det bør man gjøre. Det pluss å gi moderatorstatus til tillitsvekkende medlemmer i nettsamfunnet, tenker jeg.

mrtn sa...

(Eller - heldigvis og heldigvis, fru Blom. Det er jo egentlig litt ubehagelig å tenke på.)

Gina sa...

Ja, det var litt skummelt å tenke på!

Håper at de store nettavisene gjør noe med debattsidene sine i det minste. Slik som det er nå er det helt uholdbart.

mrtn sa...

Fullstendig uholdbart. Jeg fatter ikke at de ikke har gjort noe med dette før nå.