onsdag 5. august 2009

Hva hvis dette hadde skjedd i Lofoten og Vesterålen?


Debatten går om olje i Lofoten og Vesterålen. Særlig går debatten om det som skjer i Langesund er noe som burde være et varsku for flere. Oljeindustriens Landsforening (OLF) sier at ”SV misbruker oljekatastrofen” fordi det er så stor forskjell på produksjon av olje og transport. De hevder at det aldri har skjedd en ulykke på norsk sokkel hvor oljen har kommet på land.

Dette er selvfølgelig tull. For det første er neppe oljen i Lofoten og Vesterålen tenkt til å utelukkende gå til lokalt forbruk. Den skal altså transporteres. Med båt…

For det andre er det ingen grunn til å være sikker på at det ikke kan skje en ulykke som vil føre til store skader på land (i tillegg til upoorettelig skade på verdens siste store torskestamme) Det var bare flaks med vindretningen som ikke gjorde at oljen kom til land. Dessuten kan oljeutvinningen i Lofoten Vesterålen være mye nærmere land enn dette.

Hva hvis dette hadde skjedd i Loftoen og Vesterålen?

For å si det med deres egne ord : - Nå forsøker vi først og fremst å begrense skadene. Men det blåser mye i området, så det er umulig å komme ut for å lense, sier informasjonsdirektør Kai Nielsen i StatoilHydro til Dagbladet.no.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sånne uhell og ulykker er triste og burde ikke skje, enten det er Lofoten eller Langesund. Men jeg undrer meg litt over SV som stemmer ja for seismiske undersøkelser ved Jan Mayen - men i valgkampen kjemper for ikke å tillate denslags i nord i det hele tatt? Hvor er logikken?

Håkon sa...

Hvorfor tar dere ikke tak i det som er saken ? Skipstrafikk.
Går SV inn for å omregulere skipstrafikken i Lofoten ? Har ikke hørt noe om det.

Oljebransen har helt andre krav for sikkerhet og helt andre midler og kommer til å få helt andre krav enn skipstrafikken.

Derfor er dette ikke sammenlignbart.
Å sammenligne dette er bare en ting : Populistisk!

Anonym sa...

SV snakker som vanlig om ting slik de ønsker det skal være, men gjør noe helt annet.

Anonym sa...

Hva hvis hva?

Hvorfor tillate seismikkskyting?

Gina sa...

Anonym: Regjeringens vedtak er i strid med SVs politikk.

Håkon: Vi tar tak i skipstrafikk. Det er allerede bestemt at det skal være forbudt å seile med bunkerolje om bord i skip i Nordsjøen. Globalt skal det bli et slikt forbud fra 2020. Vi arbeider med at et slikt forbud skal komme på plass raskere.

Det er helt på sin plass å påpeke hva man risikerer med oljesøl som kommer som følge av oljeindustri.

Håkon sa...

Det er greit.
Det er en viktig del av vurderingen.

Men å utnytte dette i forbindelse med en skade som ikke har noe som helst med oljeutvinning er ikke noe annet enn populisme.

Gina sa...

Men det har med oljeutvinning å gjøre! Og det har å gjøre med hva vi risikerer i Lofoten og Vesterålen. Folk har rett til å vite det!