mandag 8. juni 2009

Skinn-demokratiet

Nå har jeg vært i Danmark siden onsdag for å følge valget til EU-parlamentet. Det har vært en corny opplevelse. I en tid der EU er har en pågående traktat-krise og sliter med legitimitet blant befolkningen i nærmest alle land i Europa, har valgkampen her handlet om alt annet enn EU. De store partiene driver valgkamp på halvmaskin, i flere dager var det ikke en eneste sosialdemokrat, konservativ eller sosialliberal i gatene. Europa-parlamentet har fått det lite flatterende tilnavnet "Elefantkirkegården" fordi det fungerer som gamlehjem for eldre politikere som ønsker pensjon. (Og litt av en pensjon! Beregninger viser at EU-parlamentarikerne kan inkassere over 300.000 danske kroner i måneden!) I noen tilfeller er det også skole for unge "up and comming"-politikere, i alle tilfelle er det ikke a-laget av kandidater som stiller.

Valgdeltakelse indikerer hvor viktig folket synes at valget er. En tysk undersøkelse har vist at 84% av dansk lovgivning kommer fra EU. Når valgdeltakelsen til EU-parlamentet er så lav (43%) er det ikke fordi at EU ikke har makt, men fordi folk ser at de ikke har makt i EU.

Den eneste Nei-listen i Danmark, Folkebevægelsen mod EU, sikret i går et mandat til EU-parlamentet. I alt valgte Danmark i går 13 av 732 representanter (sic!).

Les også hva førstekandidaten blogger om saken.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så du har rødt hår og røde sympatier,ingen dum kombinasjon med andre ord.Rødt hår assosieres også med temparamet og det kan trenges i disse dager når nazzene er på fremmars i hele Europa,vi i Norge blir heller ikke spart for svineriet,ellers er rødt hår vakkert og jeg håper at du ikke tar det fornærmende opp at det ser ut som du selv er det både invendig og utenpå.T J

Freso sa...

"En fransk undersøkelse har vist at 84% av dansk lovgivning kommer fra EU."
Hvad er det for tal/fra hvilken undersøgelse? :x Der er en tysk undersøgelse der har vist at 84% af den tyske lovgivning kommer direkte fra EU. Folketinget (det danske Storting) og regeringen har flere gange nægtet at søsætte en lignende undersøgelse for at få redegjort for de danske forhold... så de 84% vi plejer at nævne, er fra den tyske undersøgelse. :)

Nåja, og så var valgdeltagelsen denne gang, i Danmark, faktisk overraskede høj: 59,5%. Men vi plejer også at ligge i den øvre ende af valgdeltagelsesprocenten...

Per Langesund sa...

Geert Wilders

Problemet er at Høyreekstreme krefter vil komme til å overta Europa, enten disse er muhammedanske eller antimuhammedanske.

Vårt eneste håp er kanskje at Geert Wilders kan bringe dem til fornuft og at hans politikk blir dominant i Europa. Det ville i så tilfelle kunne føre til en fredelig løsning på problemet.

Gina sa...

Anonym: Takk for det!

Freso: Ups, en liten bug. Rettet på.

Per Langesund: Det er ikke vits i å kjempe mot intoleranse med intoleranse. Da går det jo opp i opp.

Erik Dale sa...

Det er vel mer demokratisk at 59,5% av danskene valgte å sende 13 representanter fra ulike partier (selv om du later til å tro at det er Danmark som sender disse representantene) til Europaparlamentet og dermed bidro til å bestemme det politiske flertallet som Europakommisjonen utgår fra, enn at 0% av nordmenn sendte 0 representanter fra 0 partiet til Europaparlamentet og på den måten nektet å bidra til å bestemme det politiske flertallet som Europakommisjonen (og dermed politikken de neste 5 årene) utgår fra.

Hva er det jeg går glipp av her? Når ble 0 stemmer mer enn 13 stemmer?