onsdag 3. juni 2009

Forestående katastrofevalg

I ettermiddag setter jeg og andre i Studenter mot EU nesen mot København. Frem til mandag skal vi følge EU-parlamentsvalget. Danskene går til stemmelokalene søndag den 7. juni.

Det vil si, det spørs hvor mange av dem som kommer til å ta turen. Flere varsler et katastrofevalg med rekordlav oppslutning. Profilerte europeiske politikere spår miserable 20-30 prosents oppslutning. Tyske Joschka Fischer sier at noe av problemet ligger i at de som stiller til valg er "på tampen av karrieren" eller har "tvilsomme perspektiv i nasjonal politikk".
Folk er ikke dumme. De ser at partiene bruker toppen en tredel av innsatsen på europavalg, av det de gjør i nasjonale valg. Partiene sender folk til Europa som har sin karriere bak seg, og folk som har - vel - tvilsomme perspektiver i nasjonal politikk
Det er altså ikke fra øverste hylle europerne nå skal velge.

Og hvorfor ikke? Ja-folk i Norge trekker EU fram som det forgjettede Soria-Moria, et miljø, nei solidaritets, nei fredsprosjekt. Faktisk burde EU fått fredsprisen, mener blant annet tilhenger Torbjørn Jagland. Hvorfor står ikke Europeiske politikere i kø for å få delta i denne historiske organisasjonen, nei unnskyld, unionen?

Kanskje fordi de ikke har noen innflytelse? Fordi EU er grunnleggende udemokratisk system, og fordi EU-parlamentet som EUs eneste folkevalgte forsamling knapt har makt til å . Fordi EU-systemet domineres av pengemakten og kapitalen?

I følge Wikipedia representerer Europaparlamentet rundt 496 millioner mennesker. På tross av at Europa-parlamentet ikke er delt inn i geografiske fraksjoner, men partipolitiske, har ikke de nesten 500 millioner menneskene noen felles debatt før valget. Valgdeltakelsen synker fra valg til valg.

Jeg kommer til å blogge fra Køben om valget frem til mandag. Her er et overblikk over situasjon og lister i Danmark.

1 kommentar:

Anonym sa...

EU-parlament = fylkeskommune?

t!g