søndag 24. mai 2009

Topp 5: skoldebattklassikere

Fast innslag i hver valgkamp er skoledebattene. Representanter fra ungdomspartiene sendes ut til så godt som hver eneste videregående skole i landet. Fryktet og elsket. Det er mye å si om nivå og utbytte av disse. Noen skoledebatter kan få Tabloid til å fortone seg et opplysningsprogram fra departementet. Enkelte retoriske grep fester seg (gudene vet hvorfor!) og går sin seiersgang i gymsaler gjennom flere tiår.

Som oppladning til skolevalgkampen har jeg samlet et knippe av de beste (?) skoldebattklassikerne.

1. Å stemme på de rødgrønne er som å ha sex med en hai. Det er morsomt i begynnelsen, men etterhvert gjør det bare veldig, veldig vondt.
Servert av ymse borgerlige ungdompolitikere over hele landet. Whaaat?

2. Når jeg hører på de rødgrønne minner dette meg om min seksuelle debut - som er lengre siden enn folk skulle tro - det begynte med store ord og ambisjoner men endte bare i et lite splætt. Sist hørt i 2005 av en, i dag, meget profilert Høyre-politiker.

3. Staten har et sugerør ned i lommeboken din, ned i spritflasken din, ja til og med ned i bensintanken din. Folkens, vi må knekke sugerørert!
Hørt i alle debatter der Frps ungdomskandidater fant veien.

4. Og til sist vil jeg minne om at det ikke er tilfeldig at hjertet ligger til venstre, og blindtarmen til høyre.
En klassiker fra venstresiden.

5. ...Og når du skal søke skole i utlandet må du si "No ai dånt hæv æny grædes bøt ju cæn look æt this bolle ai mæd in the sløyd."
13 års skolegang og Høyre har enda ikke forstått at vi ikke har sløyd på videregående.

Vi gleder oss til høsten, dere!

Updeit: På Twitter fikk jeg vite av en sosialdemokrat at det er Einar Førde som var først ute med hai-oralsex-ideen. Jeg vet ikke om jeg synes det hjalp.

7 kommentarer:

mrtn sa...

Sex med en hai er ikke morsomt på noe tidspunkt. Og den der med sugerøret er så merkelig. Det er alltid den metaforen som settes i spill.

Gina sa...

Sugerør-linjen må sies med mørkemann-blikket og på dyp bergensk. Det var en "instant classic".

Anonym sa...

Jeg glemmer aldri den debatten hvor våres kjære høyre rival snakket om sex livet..Han var jo ikke alene om det... Litt drøyt at debatten ikke hanfler om å legge frem best mulige politisk argument, men best(!?!) mulige sexsammenligninger..hehehe... Meeen...Gøy var det;)Heidi

Gina sa...

Haha! Det var en helt hinsides debatt. Jeg tror De Grønne brukte avslutningsinnlegget på å lese opp et egetkomponert dikt.

MortenM sa...

sex med hai var det vel Eskil Pedersen i AUF som først brukte. Hvis han synes at det høres spennende ut, så er jo det litt spesielt...

http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/03/510914.html

Men så er vel AUF borgerlige?

Ingvild sa...

Og Demokratene sin måte å sanke stemmer på: "Det første vi skal gjøre er å sende Mullar Krekar på HOVVET ut av landet!" (vill jubel i salen)

Det er godt å ha en plan A når man vil inn på Tinget. At 16 år gamle elever i Hordaland ikke driter i Mullar Krekar, det forundret forsåvidt meg.

Gina sa...

MortenM: Det hele stammer vist fra Einar Førde, og det var sikkert AUF som brukte det i skoledebatt først gang. Men det forsvarer vel egentlig ikke resirkulering? Hvis man skal ta andre sin retorikk la det i hvertfall være god retorikk du stjeler!

Ingvild: Herregud, jeg hadde nesten glemt Demokratene. Deres retorikk er vel verdt en post i seg selv.